Povești de succes

QIAGEN – QIAcuity

„În cel mai scurt timp, Zollner a dezvoltat un dispozitiv de precizie pentru cercetarea genomului”

Performanța Zollner în domeniul: dezvoltare. Industrializare. Producția în serie. Life-Cycle-Management.

Client și produs:

QIAGEN este furnizorul de top mondial de tehnologii de pregătire a probelor și de testare pentru diagnosticarea moleculară în medicina umană, cercetarea academică și industria farmaceutică. Cu ajutorul acestor tehnologii, se pot izola și procesa ADN-ul, ARN-ul și proteinele din sânge, țesut și alte materiale. Software-ul de bioinformatică și bazele de date analizează datele subsecvent. QIAGEN oferă soluții pentru peste 500.000 clienți din toată lumea. În anii trecuți, Zollner Elektronik AG a consolidat tot mereu colaborarea strategică cu QIAGEN și s-a oferit mai ales întărit ca partener pentru servicii de dezvoltare. La sfârșitul anului 2018 a primit de la QIAGEN comanda pentru un prim proiect de dezvoltare: QIAcuity. Dispozitivul este pentru QIAGEN intrarea pe piața pentru reacția de polimerizare în lanț digitală (dPCR), o piață în creștere a cercetării genomului. Acesta permite dovada celor mai mici concentrații de acizi nucleici individuali într-o probă. Aceștia oferă informații despre mutații genetice sau boli și, în mod normal, sunt la fel de greu de găsit ca un ac în carul cu fân.

Care a fost provocarea proiectului?

QIAcuity este disponibil în trei variante constructive: cel mai mic dispozitiv conține un suport de probe care parcurge succesiv etapele individuale de proces la analiză. Cu varianta constructivă medie pot fi analizate deja patru suporturi de probe simultan și cu cel mai mare opt. Pentru ca acest lucru să fie posibil, etapele de proces au loc în aceste două dispozitive parțial în paralel. Pentru Zollner Elektronik AG a însemnat: să dezvolte trei dispozitive cu cerințe diferite. Și aceasta în cel mai scurt timp, deoarece QIAGEN a dorit să intre pe piața reacției de polimerizare în lanț digitale cât de repede posibil: termenul de finalizare vizat a fost în vara anului 2020. La graficul strâns s-a adăugat situația tensionată de achiziție.

Ce soluție a găsit Zollner?

În proiect au fost implicate toate compartimentele de specialitate ale domeniului companiei Cercetare și Dezvoltare: pe lângă mecanică, electronică, layout și software, și domeniile testare și securizare și certificarea produsului. Mai mult decât atât, tehnica de analiză și material a însoțit etapele de dezvoltare, pentru a realiza selecția de material în locurile critice din dispozitiv și pentru a califica prin serii corespunzătoare de încercări. Etapele de dezvoltare și testare în fazele individuale de mostră s-au desfășurat în paralel din motive tehnice și chiar și certificarea, precum și testul duratei de viață au fost devansate. În ceea ce privește achiziția componentelor pentru aceste dispozitive complexe, Zollner Elektronik AG a decis să își exploateze potențialul intern. Diverse domenii ale companiei au contribuit la componentele mecanice, cabluri și plăci cu circuite imprimate; domeniul asistență medicală și științele vieții a preluat verificarea modulelor, asamblarea finală și verificarea finală concluzivă a instrumentelor. Astfel, deja după 18 luni perioadă de dezvoltare au putut fi prezentate primele dispozitive pentru omologare. De îndată ce a existat certificarea, datorită pregătirii bune, Zollner a fost în măsură să înceapă producția de serie extrem de rapid: chiar înainte de finalizarea procesului de dezvoltare s-au inițiat achiziția și montajul modulelor.

Ce spune clientul nostru despre colaborare:

„Pentru QIAGEN piața dPCR are o semnificație strategică, deoarece QIAcuity va deveni unul dintre cei mai importanți factori propulsori viitori ai noștri. În timpul etapei de dezvoltare a fost extrem de util să avem în Zollner un partener puternic alături de noi, care și-a implicat întreaga echipă în dezvoltarea QIAcuity. Acest lucru rămâne important și cu privire la producție, asigurarea calității și dezvoltări viitoare ale sistemului.”

Dr. Gerald Schock, Director digital PCR Instruments, Life Science Automation, QIAGEN