Povești de succes

Loxone – Touch Pure Flex

„Panou de operare Smart-Home intuitiv, flexibil și versatil pentru automatizarea clădirii produs în timp scurt de Zollner”

Serviciile Zollner Elektronik AG: industrializare, automatizare, producție de serie, lanț de aprovizionare digital.

Client și produs:

Grupul Loxone din Kollerschlag, Austria, este pionier în domeniul soluțiilor inteligente de automatizare. Ca specialist, Loxone facilitează controlul simplu și automatizarea inteligentă a proiectelor de orice tip. Fie că vorbim de casă, hotel, birou sau obiectiv comercial – Loxone ușurează astfel viața și mediul de muncă în orice situație. Grupul Loxone deține peste 550 angajați în peste 20 de locații din toată lumea. În sediul central al companiei, aflat în orașul austriac Kollerschlag, ia naștere în prezent cu Loxone Campus epicentrul automatizării clădirii din Europa – un ansamblu de clădiri unic, inteligent, format din hotel, birou și logistică – precum și un centru de instruire.

În anii trecuți, Zollner Elektronik AG a consolidat și mai mult colaborarea strategică cu Loxone. În luna martie a acestui an, aceasta a primit de la Loxone comanda să producă un panou de operare complet individualizat cu tehnologia laser cea mai modernă, precum și simultan definirea și validarea proceselor și a instalațiilor corespunzătoare, pentru a transfera producția treptat în producție de serie.

Cu „Touch Pure Flex“ s-a dezvoltat un panou de operare Smart Home intuitiv și versatil. Noul standard de taste dispune de 14 puncte de contact, din care douăsprezece locuri de pictograme amplasabile la alegere – alocabile cu simboluri și inscripții individuale – plus opțional două taste pentru selectare, un afișaj cu matrice led, cu leduri de stare opționale pentru corelarea fină a funcțiilor, precum și senzori integrați de temperatură și umiditate. Panoul de operare extrem de flexibil poate fi creat individual rapid și simplu printr-un configurator online și poate fi individualizat „customer created“ cu privire la layout, funcții, inscripții și o selecție de peste 200 pictograme.Caracteristicile unice de produs fac din „Touch Pure Flex“ elementul de operare cel mai flexibil al automatizării clădirii la nivel global, astfel încât acesta poate fi utilizat în cele mai diverse posibilități de utilizare – fie în hotel, restaurant, întreprindere, într-un cabinet, în blocuri de apartamente sau chiar în casa proprie.

Care a fost provocarea proiectului?

„Touch Pure Flex“ este disponibil în două variante de execuție: „Touch Pure Flex Air“ (fără cablu, cu baterie) și „Touch Pure Flex Tree“ (cu cablu) în culorile alb și antracit. Fabricația complexă a acestor produse complet individualizate în cel mai scurt timp a pus Zollner Elektronik AG în fața primelor provocări, de exemplu tratarea cu laser extrem de precisă a sticlei, precum și dezvoltarea unui proces sensibil al lipirii sticlă-plastic. Suprafața de operare trebuie să fie gravată, adaptată la specificațiile individuale ale clientului final și, în final, asamblată astfel încât să fie rezistentă la intemperii. Sticla trebuie lipită atât cu placa de circuite imprimate cât și cu carcasa de plastic, astfel încât să se garanteze în continuare capacitatea de rezistență față de influențele mediului înconjurător.

O altă complexitate a acestui proiect a fost, în ciuda proceselor industrializate în cadrul unui proces de serie, să se faciliteze așa-numite „One-Piece-Orders“ cu conexiunea EDI, deoarece fiecare client final poate să își creeze individual „Touch Pure Flex” al său și acesta trebuie produs de Zollner ca produs individual și trebuie să fie, de asemenea, livrat individual de către Zollner.

O altă sarcină interesantă a fost realizarea procesului de logistică extrem de pretențios referitor la derularea livrării la puncte de distribuție la nivel mondial ale companiei Loxone, în scopul livrării directe la clientul final.

Ce soluție a găsit Zollner?

Obiectivul Zollner Elektronik AG a fost, cu know-how de expert despre industrializare, automatizare și producție de serie, să implementeze fabricarea „Touch Pure Flex” complet individualizat și, în același timp, să definească și să valideze procesele și instalațiile corespunzătoare și, în final, să le transfere treptat în producție de serie. Acest fapt a necesitat introducerea simultană a mai multor procese la Zollner.

Percepția rafinată a elementului de operare rezultă prin sticla întărită, optica satinată prin finisarea ceramică. Pentru a se putea garanta rezistența la intemperii, Zollner Elektronik AG gravează cu precizie placa de sticlă – suprafața de operare – a „Touch Pure Flex” cu cea mai modernă tehnologie cu laser. Placa de circuite a fost fabricată în fabrica Zollner din Satu Mare, tratarea cu laser a plăcii de sticlă, precum și asamblarea au avut loc apoi în Altenmarkt. Pentru producțiile viitoare, producția de serie finală este planificată în Satu Mare, astfel încât să se poată scurta intervalul de timp între comandă și livrare.

Pentru a ajusta în mod optim procesul logistic aflat în spate, Zollner Elektronik AG a implementat un lanț de aprovizionare digital. Adică, după ce se creează un „Touch Pure Flex” în configuratorul online „customer created”, de la sucursalele globale Loxone se transmit comenzile prin conexiune digitală End-to-End-Supply-Chain la sistemul ERP al Zollner și comanda respectivă este fabricată intern la Zollner cu echipamente individuale în decursul a 48 ore.Cu această conexiune digitală pot fi realizate producții „One-Piece” în ciuda proceselor industrializate în cadrul unui proces de serie. În plus, Zollner preia lucrări de ambalare, astfel încât „Touch Pure Flex” să poate fi livrat rapid la clientul final cu documentele corespunzătoare de la partenerul de distribuție Loxone. În cazul livrării, dispozitivele individuale se grupează corespunzător comenzii clientului final. Prin dezvoltarea unui lanț de aprovizionare digital, Zollner Elektronik AG a putut să își extindă competențele și să pregătească noi căi într-un viitor smart.

Ce spune clientul nostru despre colaborare:

„Prin digitalizarea lanțului de aprovizionare complet de la primirea comenzii clientului la Loxone și până la crearea comenzii de fabricație la Zollner, Touch Pure Flex poate fi produs eficient, chiar și de la o mărime de lot de 1 bucată, ca produs High Volume.”
Philipp Gujon, Loxon Product Manager