Povești de succes

konux

„Zollner participă la sistemul bazat pe IA pentru întreținerea infrastructurii feroviare“

Performanța Zollner în domeniul: dezvoltare. Industrializare. Producție.

Client și produs:

KONUX este o companie startup înființată în 2014 din Münchnen, care aplică învățarea automată și senzori Industrial-Internet-of-Things (IIoT), pentru a transforma traficul feroviar pentru un viitor sustenabil. Compania oferă soluții Software-as-a-Service pentru operarea, monitorizarea și automatizarea proceselor de mentenanță. Prin creșterea capacității, sustenabilității și eficienței costurilor, KONUX transformă calea ferată în preferința de mobilitate a zilei de mâine. KONUX a fost votată de Forumul Economic Mondial (FEM) ca unul dintre cele mai inovatoare 30 startup-uri din lume. Un IIoT-Device dezvoltat de KONUX colectează date la traversarea unui tren, de exemplu despre profilul de vibrație, precum și condițiile de temperatură, care apoi sunt salvate în IA KONUX, pentru a obține cunoștințe despre starea rețelei de șine. Mentenanța anticipată are potențialul să economisească operatorilor infrastructurii feroviare sume de ordinul milioanelor. Aceasta îmbunătățește și disponibilitatea rețelelor de șine, prelungește durata de viață a instalațiilor și face traficul feroviar per ansamblu mai fiabil. Performanța Zollner în domeniul: dezvoltare. Industrializare. Producție. La comanda KONUX, Zollner Elektronik AG a dezvoltat un set de montaj cu care se poate instala în mod sigur IIoT-Device în zece minute pe traversele de cale ferată și care previne astfel o întrerupere a traficului feroviar normal.

Care a fost provocarea proiectului?

Când specialiștii în software de la KONUX au dezvoltat prototipul sistemului, carcasa de protecție pentru senzor s-a dovedit greu de realizat. Un adeziv pentru montarea dispozitivului pe traversele de cale ferată nu a rezistat accelerațiilor ridicate. Durata de aplicare și stabilitatea nu erau ideale pentru instalarea pe tronsoane de cale ferată intens circulate. A doua provocare la construcția carcasei a fost capacitatea de rezistență față de influențele mediului înconjurător. Dispozitivul IIoT trebuie să fie protejat permanent în mod fiabil. În plus, clientul din domeniul feroviar are nevoie de siguranța că nimic nu se sparge din carcasă și rămâne ca piesă detașată în patul de cale ferată – nici măcar atunci când, de exemplu, bucăți de gheață sunt aruncate în patul de cale ferată. Aflată în căutarea unui partener de dezvoltare și fabricare pentru carcasa dispozitivului IIoT, KONUX a contactat compania Zollner Elektronik AG în anul 2016, prin intermediul Cluster Mechatronik & Automation.

Ce soluție a găsit Zollner?

Departamentul Cercetare și Dezvoltare (R&D) de la Zollner a reconceput pentru KONUX un nou set de montaj al dispozitivului. O modificare importantă aici: carcasa cu capac galben este ancorată cu un diblu în traversa de cale ferată. Această soluție a redus semnificativ efortul pentru instalare și a scurtat necesarul de timp de la 45 la circa zece minute. Rapiditatea contează, deoarece instalarea poate fi finalizată acum chiar și peste zi, fără perturbarea traficului normal, când există suficient timp între trecerea trenurilor. Pentru a garanta capacitatea de rezistență față de influențele mediului înconjurător, carcasa, stabilită pentru KONUX de clienții feroviari, a trebuit consolidată într-un mod adecvat. Zollner a dezvoltat trei variante de carcase, pe care Centrul German pentru Aeronautică și Astronautică le-a supus unei testări. Acestea au fost supuse unui impact cu un bloc de gheață de patru kilograme, care a lovit cu 275 km/h. Zollner Elektronik AG a efectuat alte simulări de mediu; aici s-a adăugat testarea amplă a setului de montaj cu privire la compatibilitatea electromagnetică și respectarea directivelor privind echipamentele radio. Ulterior, Zollner a avansat fabricarea setului de montaj rapid și a început producția. În domeniul hardware, Zollner este astfel partener full service, care acoperă tot ciclul de viață al produsului.

Ce spune clientul nostru despre colaborare:

„Pentru KONUX cel mai important a fost să obținem certificările necesare pentru sistemele noastre Industrial-Internet-of-Things, precum și pentru procesele de producție. Pentru aceasta am avut nevoie de un prestator de servicii EMS renumit și de încredere ca partener. Alegerea noastră a fost Zollner – în principal, deoarece compania este cunoscută pentru fabricarea soluțiilor fiabile pentru industria feroviară, dar și datorită locației sale și a echipei sale din întreaga organizație, care s-a dovedit extrem de utilă. Suntem recunoscători că prin Zollner avem de partea noastră un partener excelent, iar în domeniul nostru deosebit de conștient din punct de vedere al siguranței s-a ocupat de autorizările necesare.”

Sébastien Schikora, Chief Technology Officer la KONUX